Luontaistuote auttaa unettomuuteen

Luontaistuote unettomuuteenNoin kolmannes ihmisen eliniästä kuluu unten mailla. Siksi uni onkin yksi tärkeimmistä tasapainoisen ja terveen elämän peruspilareista. Uni korjaa ja rakentaa elimistöämme, edistää oppimista ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti mielialaamme.

Unen tarve on kuitenkin hyvin yksilöllistä; toisille riittää tehokas 6 tuntia, toiset tarvitsevat jopa 10 tuntia unta tunteakseen itsensä täysin levänneeksi. Jokunen uneton yö ei vielä hetkauta terveyttämme suuntaan tai toiseen, mutta pitkään jatkunut unettomuus on piinaava ongelma. Unettomuuteen on tarjolla lukuisia hoitokeinoja psykologisista rentoutusmenetelmistä vahvoihin unilääkkeisiin.

Unilääkkeet tepsivät vakavampiin uniongelmiin, mutta niillä on väistämättä omat sivuvaikutuksensa; väsymys päivisin, tokkuraisuus aamuisin, yöhikoilu ja suun kuivuminen. Ennen vahvoihin reseptituotteisiin turvautumista kannattaa ainakin kokeilla luonnon omia menetelmiä. Monet luontaistuotteet unettomuuteen tarjoavat vastaavan rentouttavan ja unen laatua parantavan vaikutuksen ilman ikäviä sivuoireita.

Valeriana rentouttaa ja rauhoittaa

Valeriana on sopiva luontaistuote unettomuuteen

Tunnetuin ja käytetyin luontaistuote unettomuuden hoidossa on Valeriana eli rohtovirmajuuri. Valeriana lisää univalmiutta, rauhoittaa jännitystiloissa ja rentouttaa lihaksia. Se jopa helpottaa kuukautiskipuja!

Valeriana vaikuttaa keskushermoston kautta, joten se ei sovi yhtä aikaa käytettynä alkoholin, masennus-, rauhoittavien tai unilääkkeiden kanssa. Voimakkaan vaikutuksensa vuoksi valeriaanaa ei suositella raskauden tai imetyksen kuin lääkärin suostumuksella ja valvonnassa.

Tryptofaani lisää unen laatua

Tryptofaani on eräs elimistössä luonnostaakin oleva aine, jolla on vaikutusta uneen ja nukahtamiseen. Tryptofaanista muodostuu elimistössä serotoniinia – välittäjäainetta, joka helpottaa nukahtamista ja saa aikaan mielihyvän tunteen. Aiemmin tryptofaani on ollut reseptivalmiste, mutta vuonna 2004 se vapautui käsikauppatavaraksi. Elimistö ei valmista tryptofaania itse, vaan varantoja tulee täyttää itse ravinnolla ja tarvittaessa luontaistuotevalmisteilla.

Tryptofaani vaikuttaa etenkin univalverytmiin ja unen laatuun. Useimmissa valmisteissa on mukana tryptofaanin vaikutusta tukevia aineita kuten valeriaanaa, tyrosiinia ja glutamiinia. Tryptofaanivalmisteet nautitaan ennen nukahtamista, eikä sitä tule käyttää yhdessä uni- ja psyykelääkkeiden kanssa ilman lääkärin suostumusta.

Sitruunamelissa ja kamomilla helpottavat stressiä

kamomillaLuontaistuotevalikoimasta löytyy useita helpotuskeinoja tilapäiseen unettomuuteen. Lukuisat luonnon omat aineet rentouttavat ja edistävät hyvää unta; esimerkiksi sitruunamelissalla, kamomillalla ja vihreän teen L-teaniinillä on positiivisia vaikutuksia unen laatuun. Nämä luonnontuotteet rentouttavat niin mielen kuin kehonkin.

Sitruunamelissan sisältämien eteeristen öljyjen tiedetään vaikuttavan erityisesti hermostoperäisiin ongelmiin. Kamomillan vaikutus on hyvin samantyyppinen; sen rauhoittaa erityisesti stressivatsaa, poistaa tulehduksia ja laukaisee kramppeja. L-teaniini on aine, jota on mm. vihreässä teessä. Tämä ihmeaine lisää aivojen dopamiini ja GABA-pitoisuuksia, jotka taas tuottavat elimistössä rentoutunutta hyvänolon tunnetta. Lisäksi monet vitamiinit, kivennäisaineet ja yritit helpottavat paitsi unentuloa, myös levottomia jalkoja, lihaskramppeja ja suonenvetoa – tyypillisiä ongelmia, joiden vuoksi nukkumatti antaa odottaa itseään.

Monipuolisesta ruokavaliosta saa suurimman osan unen laatua parantavista luonnonaineista, mutta tarvittaessa täydennystä voi hakea luontaistuotevalmisteista. Pitkään jatkuvan unettomuuden kanssa kannattaakin sitten jo kääntyä lääkärin puoleen ja selvittää unettomuuden taustasyyt perusteellisesti.

One comment on “Luontaistuote auttaa unettomuuteen”

  1. Lempi kirjoitti:

    Kuukautiskivut ovat ehkä pahinta mitä tiedän, ja olen syönyt voimakkaitakin särkylääkkeitä niiden helpottamiseksi. Niistä on kuitenkin aiheutunut sivuvaikutuksia ja usein helpotus ei ole pitkäaikainen. Unettomuutta on ollut lähinnä kausittain, mutta siihen en ole kokeillut mitään hoitomenetelmiä. On totta, että kamomilla rauhoittaa ja henkilökohtaisesti kamomillatee kuuluu lempijuomiini kun on stressiä ja väsymystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *