Luontaislääkitys edistää elimistön omaa paranemiskykyä

luontaslaakitys-tyttoIhminen on fyysisen kehon, mielen ja hengen kokonaisuus. Luontaislääkitys pyrkii edistämään tämän hienostuneen kokonaisuuden omaa paranemiskykyä ja vaikuttamaan ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Menetelmät ovat yleensä lempeitä, joilla tuetaan kehon, mielen ja hengen luontaista tervehtymisprosessia.

Luontaislääkitys mielletään yleisimmin fytoterapiaksi eli kasvilääkinnäksi. Laajemmassa merkityksessään se tarkoittaa kuitenkin luontaistuotteisiin perustuvien hoitojen lisäksi luontaishoito-oppia, naturopatiaa, kiinalaista lääkintää, akupunktiota, ayurveda-lääkintää, homeopatiaa, aromaterapiaa, hierontaa, kiropraktiikkaa, naprapatiaa, osteopatiaa, polariaterapiaa, vyöhyketerapiaa, shiatsua, reikiä, väriterapiaa ja monia, monia muita kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin tähtääviä parantamismenetelmiä. Näistä hoitomuodoista vain osteopatialla, naprapatialla ja kiropraktiikalla on virallinen asema Suomessa. Perinteinen lääketiede suhtautuukin useimpiin luonnon hoitomenetelmiin lähinnä uskomuslääkintänä.

Luontaislääkityksen tehon todistaminen on vaikeaa

Luontaislääkityksen tehon todistaminen on vaikeaa ja perustuu potilaan subjektiiviseen kokemukseen. Lääketieteen hoitomenetelmien testaamiseksi käytetään yleisimmin niin sanottua kaksoissokkokoetta, jossa potilas saa tietämättään joko lumelääkettä tai tutkittavaa ainetta. Tämä menetelmä sopii huonosti luontaislääkityksen vaikutuksien tutkimiseen, sillä esimerkiksi paastoa, valo- ja vesihoitoa tai ruokavalioon perustuvaa hoitoa on vaikea antaa tutkittavalle ”lumelääkkeenä”. Lisäksi suurin osa luontaislääkityksestä perustuu useiden hoitavien tekijöiden ja ainesosien yhteisvaikutukseen, jolloin yksittäisen aineen vaikutuksia on mahdotonta mitata.

luontaslaakitys-omenaSen sijaan monista kasvilääkinnässä käytetyistä ainesosista on saatavilla tutkittua kliinistä tietoa. Rohdoskasveista jopa kaksi kolmasosaa on todettu tutkimuksissa tehokkaiksi ja turvallisiksi. Monet lääketieteessä käytetyt lääkkeet ovat itse asiassa voimakkaiden rohdoskasvien vaikuttavia ainesosia, jotka on eristetty kasvin muista aineista. Jopa neljäsosa maailman lääkkeistä on perinteisten rohdoskasvien johdannaisia.

Rohdoskasvista luontaislääkkeeksi

Monissa maissa luontaislääkityksellä on pitkät perinteet ja Suomessakin eri kasvien parantavat ominaisuudet on tunnettu kautta aikojen. Kiinassa ja Intiassa luontaislääkitys on läheisesti sidoksissa maan uskontoon ja uskomusjärjestelmiin, mutta luontaislääkinnän hyödyntäminen ei vaadi tuekseen mitään tunnettua oppijärjestelmää. Monet menetelmät perustuvat yksinkertaisiin fysiologisiin tosiasioihin ja monet luontaislääkkeet perustuvat samoihin ainesosiin ja toimintamekanismeihin kuin perinteiset resepti- tai käsikauppalääkkeetkin.

luontaislaakitys-pilleritLuontaislääkityksessä hyödynnetään luonnon omia aineita jalostamattomina ja vaikuttavaa ainetta on usein vähemmän kuin perinteisessä lääketieteessä käytetyissä valmisteissa. Useimpien rohdoskasvien vaikutukset on tutkittu ja todistettu tieteellisesti; Saksassa toimiva tutkijoiden ja terveysalan edustajien elin Komissio E on julkaissut raportit noin 300 rohdoskasvista todeten niistä noin kaksi kolmasosaa tehokkaiksi ja turvallisiksi. Lisäksi WHO:n arkistosta löytyy jopa 20.000 luetteloitua rohdoskasvia, joiden ominaisuudet ja käyttötavat on arkistoitu. Luontaislääkitys hyödyntää näiden rohdoskasvien vaikutuksia laajasti ja turvallisesti.

One comment on “Luontaislääkitys edistää elimistön omaa paranemiskykyä”

  1. Lempi kirjoitti:

    Vaikka uskonkin myös ns. ”länsimaiseen” lääketieteeseen, luontaistuotteet ovat minun mielestäni turvallinen tapa hoitaa kehoa ja mieltä. Monissa kulttuureissa, jopa suomalaisessa vanhakantaisessa lääketieteessä, on käytetty kasveja ja kasvinosia hoitokeinoina erilaisiin sairauksiin ja vaivoihin vuosisatoja. Kyllähän nykysisillä menetelmillä saadaan paljon tutkimustuloksia, mutta ei kaikkea voida mitata tilastollisesti. Luontaistuotteet voivat auttaa vaivoihin, joihin tavalliset lääkintämenetelmät eivät auta. Itse uskon, että luonnon antimista saa paljon hyötyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *