Luontaistuotteet tuovat helpotusta masennukseen

masennus-luontaistuoteMasennus on yhä yleistyvä sairaus. Jokainen kokee silloin tällöin väsymystä ja alavireisyyttä, mutta pitkään jatkuessa tällainen olotila on terveydelle ja hyvinvoinnille vaaraksi. Masennus vaatii aina diagnoosin lääkärillä, mutta lievää tai ajoittaista alakuloa voi parantaa tehokkaasti myös luontaistuotteilla.

Ennen modernien masennuslääkkeiden esiinmarssia masennusta hoidettiin pitkään rohdosvalmisteilla. Nykyisin rohdot tukevat masennushoitoa ja joissakin tapauksissa riittävät yksistään karkottamaan mielen tummat pilvet. Uusien tutkimusten valossa ravinnollamme on suurempi merkitys mielen hyvinvointiin kuin aiemmin on uskottukaan.

Rohdot rauhoittavat ja tasapainottavat

Luontaistuotteiden runsaasta valikoimasta löytyy monenlaisia apukeinoja alakulon selättämiseen. Tutuimpia luontaistuotteita masennuksen ja mielialan hoidossa ovat mäkikuisma, kaura ja kärsimyskukka.

Mäkikuismaa on käytetty sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä jo antiikin aikoina. Sitä pidetään auringon ja valon kasvina, joten sen on ajateltu sopivan erinomaisesti synkkyyden karkotukseen. Mäkikuisma rauhoittaa, lievittää tuskaisuutta sekä tasapainottaa. Sen vaikuttavia ainesosia on tutkittu useissa tieteellisissä tutkimuksissa ja sen on todettu auttavan lievään ja keskivaikeaan masennukseen. Suomessa mäkikuismavalmisteita saa ainoastaan apteekista, sillä se heikentää joidenkin lääkkeiden tehoa.

Kaura on monipuolinen ravintokasvi, mutta lisäksi sillä on todettu rauhoittavia vaikutuksia. Kauran oraissa ja vihreissä versoissa on nimittäin aveniinia, joka rauhoittaa, vähentää hermostuneisuutta ja auttaa unettomuuteen. Lisäksi kaura sisältää piitä, mangaania, sinkkiä, rautaa ja tarpeellisia flavonoideja. Parhaiten kaura tepsii uuttamalla tai puristamalla siitä mehua.

Kärsimyskukka pysäyttää, rauhoittaa ja tasapainottaa. Sitä on käytetty jo pitkään unihäiriöiden, hermostuneisuuden ja stressin hoidossa – parhaimmillaan se on yhdessä mäkikuisman ja humalan kanssa. Muita mielialaan vaikuttavia kasveja ovat sitruunamelissa, humala ja orapihlaja.

E-EPA on tutkitusti tehokas

Uusimpien tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapoilla on selkeä vaikutus mielialaan, mielenterveyden häiriöihin ja jopa eräisiin vakaviin mielisairauksiin. Kalan syönti siis tosiaankin vähentää masennusta, sillä kalarasvan omega-3-rasvahapot auttavat keskushermoston solukalvoja toimimaan paremmin. Kalaa tulisikin syödä ainakin kaksi kertaa viikossa tai nauttia rasvahappoja ravintolisänä.

Masennuksen hoidossa parhaita tuloksia saavutetaan EPA-rasvahapolla, joka on antidepressiivinen ja antipsykoottinen omega-3-rasvahappo. E-EPA on tehokas ja puhdas versio kalan EPA-rasvahaposta. EPA-rasvahappo vaikuttaa masennuksen ja psykiatristen häiriöiden perussyihin soluissa. Sillä ei ole samanlaisia sivuvaikutuksia kuin tavallisilla masennuslääkkeillä ja sen vuoksi se on suositeltavampi hoitomuoto ensisijaisena lääkkeenä. EPA vaikuttaa taudin syihin, eikä pelkästään lievitä oireita. Monet lääkärit suosittelevatkin E-EPA-valmisteita masennuksesta kärsiville potilaille. E-EPA-rasvahapolla riittävä teho saavutetaan samassa ajassa kuin tyypillisten SSRI- tai SNRI-masennuslääkkeiden hoitovaste.

One comment on “Luontaistuotteet tuovat helpotusta masennukseen”

  1. Kouba kirjoitti:

    I added your blog to bookmarks. And i’ll read your articles more often!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *